Cumpără Acum

joi, 26 noiembrie 2015

Cele mai bizare fobii: cauze si manifestariCele mai bizare fobii: cauze si manifestari Potrivit definitiei din DEX, fobia este o stare patologica de neliniste si de frica obsedanta, lipsita de o cauza obiectiva sau precisa. Cu senzatia de frica orice persoana se confrunta la un moment dat. Panica, teroarea sau spaima se numara printre simptomele fobiilor, la fel si transpiratia, respiratia ingreunata sau palpitatiile.
Reactiile persoanelor cu fobii nu pot fi din pacate controlate. Fobiile sunt insa diferite, asta in functie de cauza reactiei si, oricat de abstracta ar fi fobia, simptomele nu sunt deloc neglijabile.
Pentru a trata fobiile de care suferiti, exista diferite alternative, dar in primul rand trebuie sa luati in considerare parerea unui medic specialist. Psihoterapia, yoga, acupunctura, masajul, hipnoza pot ajuta in aceste situatii, cel mai important este ca persoana care sufera de o anumita fobie sa inteleaga de unde vine frica si sa incerce sa o infrunte. Va prezentam cateva dintre cele mai ciudate fobii care exista cu adevarat si care provoaca adevarate spaime.
Ergasiofobia
Ergasiofobia este teama, frica anormala si persistenta de a lucra, de a gasi practic un job, altfel spus, teama de munca. Cei afectati se simt anxiosi atunci cand se afla intr-un mediu unde se lucreaza, fiind o conditie sociala a multor oameni. Ergasiofobia poate fi o subspecie a unei fobii sociale sau anxietati de performanta (frica de a vorbi in fata grupurilor de munca, de exemplu). Aceasta teama se pare ca reprezinta un simptom pentru alte boli mentale mai grave.
Neofobia
In general, oamenii sunt avizi dupa tot ceea ce este nou, si asta se datoreaza mai ales epocii in care traim. Exista insa si persoane care se tem de tot ceea ce este nou. Aceasta fobie este de obicei generata de aparitia lucrurilor noi, dar poate avea un impact si odata cu inregistrarea unor senzatii. In forma sa usoara, se poate manifesta ca nedorinta de a incerca lucruri noi sau de a rupe rutina.
Pteronofobia
Probabil ca nu v-ati imagina ca un om s-ar putea teme de gadilat. Pteronofobia este teama de gadilatul cu pana. Se pare insa ca aceasta teama provine din copilarie. Daca un copil este gadilat constant utilizandu-se o pana, el poate dezvolta aceasta fobie pe parcursul vietii.
Gimnofobia
Gimnofobia este teama de nuditate, de a nu fi vazut gol, dar si de a vedea alte persoane dezbracate, chiar in situatii normale. Femeile care sufera de aceasta fobie nu accepta sa aiba relatii sexuale la lumina zilei sau fara a stinge lumina seara. Tulburarile sexuale pot fi deci o cauza a acestei fobii.
Coulrofobia
Coulrofobia este o teama intalnita atat la copii, cat si la adulti, insa este mult mai des intalnita la copii. Intalnirea cu un clovn poate deveni o experienta absolut ingrozitoare. Pentru un copil, clovnul devine un individ neobisnuit, de care acestia se sperie.
Agirofobia
V-ati gandit cum ar fi vreodata sa simtiti frica in momentul in care vreti sa traversati strada? Ei bine, agirofobia reprezinta frica extrema si irationala de a traversa strazile sau intersectiile si poate fi declansata de anumiti factori traumatici sau chiar de tulburari mentale. Aceasta fobie se trateaza de obicei cu ajutorul unui profesionist, care trebuie sa identifice, ca si in celelalte cazuri, cauza fricii irationale.
Panfobia
Este o stare de angoasa intensa, in care intregul mediu de viata este perceput ca fiind amenintator. Cei care sufera de aceasta afectiune se simt mereu persecutati, se afla intr-o permanenta stare de tensiune si de teama.
Ruxandra Raica
Sursa: www.farmaciata.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu