Cumpără Acum

miercuri, 4 noiembrie 2015

Viaţa unui erou al Armatei Române. Decorat cu Virtutea Militară, la 9 ani lupta în Munţii Tatra



În cel de-al Doilea Război Mondial, nu doar bărbaţii au plecat pe front. Au fost şi copii de trupă care au luptat cot la cot cu soldaţii Armatei Române. Marin Lungu este un astfel de exemplu. La doar 9 ani avea 4 decoraţii, inclusiv Virtutea Militară, şi lupta în Munţii Tatra pentru eliberarea
Cehoslovaciei.
Imagini pentru eroii armatei romane

Marin Lungu a intrat copil de trupă şi a devenit destul de repede cel mai tânăr erou al Armatei Române. Bunicul său luptase în Primul Război Mondial, aşa că Marin, la doar 7 ani, a avut şansa să scape de sărăcie şi să fie primit şi el în armată.
Doi ani a făcut instrucţie la Constanţa, cu Regimentul 34. S-a pregătit să devină cercetaş.
Imediat după 23 august 1944, împreună cu unitatea sa, a plecat la război. A ajuns până în Cehoslovacia şi, în mai puţin de un an, a avut 20 de misiuni.
Într-una dintre misiuni, un obuz a căzut în apropiere şi l-a rănit serios. Avea doar 9 ani.
Rănile nu l-au ţinut departe de front. În aprilie 1945, a plecat să evalueze un mare depozit de armament al germanilor din Munţii Tatra. A fost descoperit de o patrulă şi a fost arestat.

Interogatoriul a fost atât de dur, încât nu a mai putut vorbi aproape un an şi jumătate.
Aproape 3 luni, alături de alţi prizonieri de război şi familii de evrei, a muncit într-un lagăr nazist din Cehoslovacia.
Când gărzile au fugit, a fost preluat de ruşi. Era într-o stare jalnică şi a fost internat câteva săptămâni într-un spital al unor măicuţe catolice. În România a ajuns la sfârşitul lui iulie 1945, cu ultimele contingente ale Diviziei "Tudor Vladimirescu".
Din Cehoslovacia şi până la Bucureşti a mers, ca şi ceilalţi militari, pe jos.
Ziarele vremii, inclusiv cele sovietice, au scris despre curajul lui din prima linie.
Acum, după 70 de ani, generalul în rezerva Marin Lungu spune că nu regretă nicio secunda că nu a avut copilărie. Are o singură nemulţumire: casa pe care o cumpărase de la stat a fost luată de un fost proprietar. Dar banii plătiţi nu i-a mai văzut şi, după ani de umilinţe, a ajuns într-o casă socială a primăriei.
46 de demnitari ai statului român doar i-au promis ajutor.
În ciuda acestei probleme, veteranul de 79 de ani spune cu mândrie că, dacă ar fi posibil, s-ar sacrifica din nou, fără sa stea pe gânduri, pentru România.

Sursa: http://stiri.tvr.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu