Cumpără Acum

miercuri, 18 noiembrie 2015

Mirese moarte și avorturi forțate: Politica copilului unic încă distruge vieți în China


Nie Lina e arestată pentru că e însărcinată (imagine: All Girls Allowed)
În China, femeile sunt talpa societății. Probabil știți deja de politica copilului unic din cauza căreia familiile discriminează sexul frumos de ani de zile – preferința milenară a societății chineze pentru fii în loc de fiice înseamnă că, dacă cuplurile își pot permite un singur copil din cauza penalizărilor financiare pentru mai mulți copii, acestea tind să prefere băieți în loc de fete. Estimările arată că până în 2020, în China vor fi cu 30 până la 40 de milioane mai puține femei decât bărbați. O să fie un an singuratic pentru mulți.
Faptul că numărul femeilor și al bărbaților e atât de disproporționat a dus la creșterea traficului de mirese-copii atât înăuntrul cât și în afara țării. Unii părinți au fost atât de disperați să-și mărite fiii încât au recurs la aranjarea de căsătorii fantomă, dezgropând cadavre de femei și reîngropându-le lângă burlacii decedați pentru ca aceștia să aibă o mireasă măcar în viața de după. O consecință care nu-ți trece prin cap și, prin urmare, n-o iei în considerare atunci când stabilești diverse politici sociale.
Acum două săptămâni, s-a anunțat că organizația care se ocupă de politica copilului unic – Comisia Națională a Populației și a Familiei –  va fuziona cu Ministerul Sănătății. Asta ar putea cauza schimbări benefice în sistem, deoarece funcționarii corupți care se ocupă de planificare familială nu vor mai administra pedepsele din cauza cărora unele familii sunt penalizate cu sume de șase ori mai mari decât venitul lor anual pentru că au făcut mai mulți copii. Totuși, există și potențiale pericole, cel mai mult în sensul că funcționarii vor opera direct în spitale, ceea ce va împiedica femeile fără permis de naștere (da, permis de naștere) să ceară ajutor la spitale când sunt pe cale să nască.

Ma Jihong, găsită de familia ei într-un spital gol (Imagine: familia lui Ma)
Această metodă invazivă de control al populației – reacția la suprapopularea lăsată în urmă de Mao Zedong – a dat naștere unei lungi liste de orori care, pe lângă traficul de copii, include infanticid, crime de gen, abandonarea bebelușilor și avorturi forțate, toate aceste metode fiind folosite de către familiile disperate. Mai mult, în 2009 s-a raportat că 56 la sută din sinuciderile feminine din lume au loc în China. Deși nu e ușor să determini cauza unui suicid, n-ai cum să nu te gândești că ar putea avea legătură cu faptul că guvernul limitează femeilor accesul la maternitate și societatea le tratează ca pe niște cetățeni de mâna a doua.
În iunie 2012, o femeie chineză pe nume Feng Jianmei era însărcinată în șapte luni. Feng și soțul ei – ambii fermieri din zona rurală – nu și-au permis să plătească taxa de 6 300 de dolari pentru a putea avea un al doilea copil, așa că poliția a luat-o cu duba și a dus-o la spital. Au legat-o la ochi și au obligat-o să semneze documente. Cinci bărbați au fost prezenți în cameră în timp ce femeii i s-a injectat un agent chimic care provoacă avorturi. Povestea lui Feng nu e deloc neobișnuită – doar că e singura care a primit atenția presei internaționale din cauză că pe internet a circulat o fotografie cu ea și cu bebelușul avortat într-un pat de spital (foto NSFW). Deși toată comunitatea internațională a fost absolut furioasă, în districtul lor, Feng și soțul ei Deng Jiyuan au fost disprețuiți. În orășelul lor, protestatarii au fost conduși pe străzi de către guvern și au agățat pe un pod pancarte pe care scria: „Trădătorii trebuie bătuți și alungați din oraș.”
Deng Jiyuan a fost obligat să se ascundă după ce a fost amenințat de către mascații angajați de guvern și de către funcționari din cauză că a încercat să spună tuturor povestea familiei lui; Feng n-a avut voie să părăsească spitalul. Când a ajuns cu cazul la tribunal, cuplul a primit în cele din urmă 11 200 de dolari drept compensație.
Un alt incident a avut loc luna trecută, când un bebeluș de 1 an și o lună care nu avea permis de naștere a fost călcat de un microbuz condus de un funcționar al guvernului. Unsprezece funcționari veneau cu microbuzul cu intenția de a convinge părinții să plătească taxa pentru cel de-al treilea copil, dar a izbucnit un meci în timpul căruia copilul a fost scăpat pe jos și călcat de vehicul. Deși guvernul s-a grăbit să clasifice cazul drept un accident, mii de cetățeni ai orașului Wenzhou au protestat în fața sediilor locale ale guvernului.

Funcționarii care se ocupă de planificare familială îl rețin pe Zhong Xuexiang pe 21 ianuarie (Imagine: Zong Xuexiang)
Kat Lewis, care lucrează pentru grupul de asistență pentru avorturi forțate All Girls Allowed, mi-a explicat situația în detaliu: „În China, expunerea nedreptăților e înconjurată de rușine. Majoritatea femeilor din China au făcut mai mult de un singur avort. Contracepția nu e o metodă folosită în zonele rurale pentru că guvernul primește mai mulți bani atunci când femeile rămân însărcinate și trebuie să plătească taxe pentru copiii în plus. Sau guvernul îi va provoca femeii un avort după care îi va cere o taxă pentru asta.”
Kat mi-a povestit ce s-a întâmplat cu familia lui Feng dincolo de ce se știe din presă: „Guvernul l-a amenințat pe soțul ei că dacă vorbește cu presa își va pierde jobul. I-a spus familiei că din cei 11 200 de dolari pe care i-a primit drept compensație pentru traumele emoționale, jumătate vor trebui să fie câștigați de soțul ei prin muncă pentru guvern.”
O altă consecință a acestei politici despre care nu se vorbește, conform spuselor lui Kat, sunt controalele vaginale regulate la femeile din zonele rurale. „E invaziv și involuntar. Dacă nu se supun controlului, sunt disciplinate cu forța,” mi-a spus ea. „Dacă se descoperă că sunt însărcinate, sunt amenințate cu amenzi și pierderea locului de muncă dacă nu acceptă un avort. O femeie pe nume Mei Shunping a mărturisit (sub pseudonimul „Liu Ping”) că a fost forțată să treacă prin cinci avorturi, dintre care trei au fost în urma controalelor de rutină, iar două au avut loc după ce a fost pârâtă de către colegii de la muncă pentru că aceștia fuseseră amenințați că vor primi o pedeapsă colectivă severă în caz că o femeie din grup rămânea însărcinată.”

Cao Ruyi la spital, unde a fost reținută împotriva voinței ei (Imagine: NTDTV)
Deși Mei a afirmat în cadrul audierii la congres în 2011 că ziua celui de-al cincilea și ultimul avort...a fost cea mai tristă din viața mea, unii funcționari ai guvernului au anunțat anul trecut că aceste controale de sarcină vor deveni mai dese. De curând s-a aflat că și fabricile Apple din China efectuau aceste teste, dar cum presa nu relatează nimic despre asta, sunt slabe șanse ca situația femeilor chineze să se îmbunătățească. Feng Jianmei a primit atenție din partea guvernului doar pentru că presa făcuse public cazul ei și e mai greu pentru populația chineză să accepte versiunea statului asupra realității atunci când primesc informații contrare.
Într-un alt caz – cel al lui Cao Ruyi – soțul a răspândit imediat vestea despre planurile guvernului de a-i provoca soției lui un avort spontan și astfel a reușit să salveze viața copilului. Dar potrivit mai multor surse, peste 10 milioane de avorturi forțate de către stat au loc anual în China și câte o campanie lansată pe Twitter din când în când nu are cum să fie o soluție pe termen lung.
Sursa: http://www.vice.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu