Pe 25 decembrie s-au împlinit 24 de ani de la execuţia soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu. "Nicolae Ceauşescu a fost omorât pentru că era nevoie să i se închidă gura. Şi asta pentru că ar fi putut face dezvăluiri despre foştii săi tovarăşi", a declarat generalul Ion Mihai Pacepa. Acesta este şi motivul pentru care dictatorul nu a avut parte de un proces public, a mai spus fostul şef al spionajului lui Nicolae Ceauşescu.

"La 23 Decembrie, Iliescu a anunţat că Ceauşescu a fost arestat, iar un purtător de cuvânt al Frontului Salvării Naţionale a asigurat România că el va fi judecat într-un proces public. În ziua de Crăciun, Televiziunea Română a transmis însă că Nicolae şi Elena au fost deja judecaţi, condamnaţi la moarte şi executaţi. La 28 decembrie 1989, ziaristul francez Franz Oliver Giesbert a scris în prestigiosul ziar francez "Le Figaro" că, dacă Ceaușescu ar fi avut parte de un proces public, el ar fi putut face dezvăluiri cu privire la foștii săi tovarăși. De aceea era urgent să i se închidă gura, era urgent să fie omorât", a declarat Pacepa, la postul de televiziune B1.

La 24 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepţional. Din cauza paranoiei revoluţionarilor, decretul a fost scris de mână într-un WC al Ministerului Apărării Naţionale. Procesul soţilor Ceauşescu, desfăşurat în condiţii excepţionale, a durat o oră şi jumătate. Iar sentinţa capitală a fost pusă în aplicare la 10 minute de la citirea ei. La ora 13, la Târgovişte, au aterizat elicopterele care aduceau de la Bucureşti completul de judecată al Tribunalului Militar excepţional. Procesul a început prin citirea unui rechizitoriu dur, în care acuzaţiile erau formulate bombastic.

Completul de judecată a fost format din doi judecători militari, coloneii Gică Popa (preşedinte) şi Ioan Nistor, şi trei asesori populari, căpitanul Corneliu Sorescu, locotenentul-major Daniel Candrea şi locotenentul Ion Zamfir. Grefierul era plutonierul-major Jan Tănase. Acuzarea a fost reprezentată de procurorul militar Dan Voinea, iar apărarea a fost asigurată de avocaţii din oficiu Constantin Lucescu şi Nicolae Teodorescu.

Completul de judecată a pronunţat la scurt timp sentinţa: Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost găsiţi vinovaţi de genocid, subminarea puterii de stat, acte de diversiune şi subminarea economiei naţionale. Soţii Ceauşescu nu au recunoscut competenţa Tribunalului Militar excepţional şi au refuzat să facă recurs. Ulterior a apărut şi al cincilea cap de acuzare: încercarea soţilor Ceauşescu de a fugi din ţară şi de a stabili în străinătate, unde ar fi avut peste un miliard de dolari, depuşi în bănci străine.

La 14:50, sentinţa a fost dusă la îndeplinire prin împuşcare, în curtea unităţii militare din Târgovişte.