Cumpără Acum

marți, 3 noiembrie 2015

Cum a aparut viata pe pamant? Un mister aproape rezolvat

primele molecule
Oamenii de stiinta au reusit pana acum sa inteleaga cum a evoluat viata pe Pamant insa misterul aparitiei primelor forme de viata pe Terra inca le mai da batai de cap. Care a fost scanteia care a aprins focul evolutiei pe Pamant parea a fi o intrebare care se incapatana sa nu ne ofere niciun raspuns. Cel putin pana acum…
Charles Darwin a reusit sa desluseasca misterul diversitatii vietii pe Terra prin teoria sa despre selectia naturala dar nici el nu a avut raspuns la intrebarea: ce sta la originea vietii in sine? Asadar, esuand in a gasi originea vietii pe Pamant, oamenii de stiinta si-au indreptat in ultimii ani ochii spre stele. Mai precis spre resturi de meteoriti si comete ramase de acum cca. cinci miliarde de ani, cand se presupune ca a inceput formarea sistemului nostru solar. Acestea au furnizat in ultima perioada tot mai multe dovezi care conduc spre o singura concluzie: materia prima care a stat la baza aparitiei primelor forme de viata pe Pamant a venit din spatiu. Asadar, noi insine suntem extraterestri, concluzionam noi…. Un studiu recent axat pe studierea meteoritilor cazuti pe „campurile” de gheata din Antarctica sugereaza ca originea vietii a fost extraterestra. S-a demonstrat ca aceste roci (la temperaturi si presiuni mari) pot emite azot care contine amoniac, un ingredient vital pentru primele molecule cu autoreplicare, care, probabil au dus la aparitia ADN-ului, molecula aflata la baza tuturor formelor de viata… Testele au aratat de asemenea ca azotul din amoniacul eliberat de meteoritii bine conservati din gheata Antarcticii este compus din izotopi neobisnuiti, care indica mai degraba o sursa extraterestra decat una terestra. Oamenii de stiinta sunt de parere ca meteoriti asemanatori au cazut pe Pamant acum patru miliarde de ani devenind astfel o sursa constanta de amoniac si deci de azot pentru Terra, furnizand astfel elementul atat de necesar formarii moleculelor cu autoreplicare. Studii anterioare pe microbi fosilizati din roci vechi au aratat ca forme primitive de viata trebuie sa fi existat inca de acum 3, 5 miliarde de ani. Insa despre prima etapa a vietii pe Pamant nu stim mare lucru, cu exceptia faptului ca nu erau niste conditii prea „ospitaliere” de locuit. Planeta era scaldata intr-o lumina intensa ultraviolet care distrugea orice molecula organica, fiind in acelasi timp „bombardata” cu meteoriti. Cu toate acestea, se pare ca „bombardamentul” i-a fost benefic Terrei, aducand cu el si acele molecule atat de delicate, strict necesare aparitiei vietii.
Oamenii de stiinta estimeaza ca anual cad pe Pamant intre 40 000 si 60 000 de tone de meteoriti si alte resturi cosmice. Acum aproximativ patru miliarde de ani, in timpul „marelui bombardament” cu meteoriti cantitatea acestor materii cosmice ajunse pe Pamant era mult mai mare. Acum acestea sunt obiectul de studiu al cercetatorilor cu ajutorul carora se spera gasirea mai multor informatii referitoare la evolutia sistemului nostru solar, si mai nou, se pare, si despre originea vietii pe Pamant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu