Cumpără Acum

marți, 10 noiembrie 2015

Secretele cu care a fugit Mihai Pacepa în SUA | Diamantele sintetice, traficul de arme clandestin, numele agenţilor străini Mariana Iancu



pacepaServiciul de spionaj românesc a primit în anul 1978 cea mai mare lovitură: Mihai Pacepa, consilierul personal al lui Nicolae Ceauşescu, a fugit în SUA cu cele mai mari secrete ale unei ţări comuniste.
Ion Mihai Pacepa s-a născut la data de 28 octombrie 1928, în Bucureşti. El a fost adus în Securitate de Alexander Mihailovici Saharovski, şeful consilierilor sovietici din România şi din Securitate, care avea o datorie faţă de tatăl lui. Acesta ascunsese în perioada războiului un spion valoros al NKVD-lui (Direcţia Principală a Securităţii Statului), la General Motors, acolo unde lucra.
Aşa se explică de ce Pacepa, care, deşi nu terminase studiile la Facultatea de Chimie Industrială din Bucureşti, fusese încadrat în Securitate, Direcţia a II-a de Contrainformaţii Economice. A avut o carieră fulminantă, iar din 1972 până în 1978 a fost consilierul lui Nicolae Ceauşescu pentru securitate naţională şi dezvoltare tehnologică, prim-adjunct al şefului Departamentului de Informaţii Externe şi secretar de stat la Consiliul Securităţii Statului, în cadrul Ministerului de Interne. Ulterior promovării sale în funcţia de secretar de stat, a fost avansat la gradul de general locotenent.
Fuga unui general
În iulie 1978, Mihai Pacepa se afla în Germania. Ofiţerii de la Securitatea internă aflaseră de planurile lui Pacepa de a fugi, după ce generalul nu reuşise să pună în practică dorinţa lui Nicolae Ceauşescu de a încheia un contract cu o firmă din Germania de vânzare a unor componente pentru avioane militare. Acest lucru nu se putea pune în practică întrucât nemţii nu aveau aprobarea americanilor.
Cristian Troncotă, istoric şi scriitor român, fost decan la Facultatea de Informaţii din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii, în prezent profesor universitar titular la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, spune că Nicolae Ceauşescu îl presa pe Pacepa să găsească o soluţie. Aşa încât, la ultima vizită a lui în Germania, generalul a cerut azil politic în SUA prin intermediul ambasadei americane din Bonn. Cererea i-a fost aprobată imediat de preşedintele Jimmy Carter. La 28 iulie 1978, generalul Pacepa a fost transportat în secret cu un avion militar american la aeroportul prezidenţial de lângă Washington.
Era cea mai grea lovitură data Securităţii. Profesorul universitar Cristian Troncotă, care vreme de un deceniu a studiat fondul documentar al Securităţii, întrucât a lucrat la Arhivele Naţionale ale României, dezvăluie faptul că Pacepa ştia multe secrete ale României, iar Ceauşescu şi ofiţerii sub acoperire care se infiltraseră în nenumăratele medii occidentale s-au temut să nu fie deconspiraţi. De asemenea, Ceauşescu se temea ca Pacepa să nu dezvăluie faptul că ţara noastră transporta arme la bordul navelor în diferite ţări.
Citiți articolul integral pe adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu