Cumpără Acum

marți, 8 decembrie 2015

Fotografiile care au făcut istorie. 10 poveşti tulburătoare suprinse în imagini

Milioane, poate miliarde de fotografii sunt capturate în fiecare an, dar puţine dintre acestea sunt excepţionale. De aceea, astăzi am decis să vă delectăm cu o serie de imagini premiate cu una dintre cele mai prestigioase distincţii din jurnalismul american- premiile Pulitzer.

1. Execuţie în Liberia

Imaginea a fost realizată de fotograful Larry C. Price, care a câştigat premiul Pulitzer pentru fotografie în 1981.
coup d'état in Liberia, 1980
credit foto: Larry C. Price via Rare Historical Photos

2. După incendiu

Fotografia a fost realizată de Matt Rainey (Star-Ledger) în 2000, după incendiul din Universitatea Seton Hall, South Orange, New Jersey. A fost distins cu prestigiosul premiu în 2001.
224909_512546

3.Focuri de armă la Universitatea Kent State

Fotografia a fost realizată de John Paul Filo în 1970, după tragicul eveniment din 4 mai, când autorităţile au deschis focul asupra unui grup de studenţi ce protestau împotriva războiului din Vietnam.
KENT STATE SHOOTINGS
credit foto: John Paul Filo via Time

4. Bombardarea ambasadelor SUA din Kenya şi Tanzania

În 1999,  mai mulţi fotografi din cadrul Associated Press au fost distinşi cu premiul Pulitzer pentru imaginile suprinse după bombardarea ambasadelor SUA din Kenya şi Tanzania ce s-a soldat cu moartea a 224 de persoane şi peste 4500 de răniţi.
kenya-bombing-jsw-912a_01750008873c673e2da0ad1f05429005
credit foto: The Associated Press via NBC News

5. Incendiu în Boston

În 1975, Stanley Forman surprinde un moment tragic-încercarea disperată a unei familii de a scăpa de focurile ce au cuprins clădirea în care locuiau. Copila a supravieţuit căderii, căzând pe trupul neînsufleţit al mamei.
A mother and her daughter falling from a fire escape, 1975 (1)A mother and her daughter falling from a fire escape, 1975 (5)
credit foto: Stanley Forman via Rare Historical Photos

6.Copila care ţipă

Fotografia este opera lui Massoud Hossaini, recompensat cu Pulitzer în 2012, la categoria Breaking News Photography. În imaginea suprinsă este Tarana Akbari, o copilă în vârstă de 12 ani aflată printre trupurile neînsufleţite ale membrilor familiei sale, victime ale unei explozii.
Ashural Bombing
credit foto: Massoud Hossaini via The Pulitzer Prizes

 7. Pompierul erou

Ron Olshwanger, fotograf amator, este distins în ’89 cu Pulitzer la categoria Spot News Photography pentru fotografia în care îl suprinde pe Adam Long în timp ce încearcă să resusciteze o fetiţă în vârstă de 2 ani, salvată dintr-un incendiu.
Adam-Long
credit foto: Ron Olshwanger via Missourinet

8. Masacrul de la Universitatea Thammasat

În 1976, în Thailanda, studenţii protestau împotriva întoarcerii în ţară a dictatorului Thanom Kittikachorn. Au fost bătuţi cu brutalitate de armată, mulţi dintre ei pierzându-şi viaţa. Însă, fotograful Neal Hirsh Ulevich suprinde un alt moment tulburător: grupul de studenţi de stânga care lovesc cu bestialitate trupul neînsufleţit al unui coleg de al lor.
Pulitzer_1977_Spot_Neal_Ulevich__brutalitati_in_Bangkok
 credit foto: Neal Hirsh Ulevich via Business Insider

9. Preţul plătit pentru o fotografie

În 1994, Kevin Carter şochează întreg mapamondul cu o imagine care ilustrează situaţia din Sudan, din timpul războiului civil. Nu avea nici cea mai vagă idee că va câştiga vreun premiu pentru fotografia sa şi cu atât mai puţin că aceasta va fi condamnarea lui la moarte. Publică imaginea în The New York Times ca un apel disperat către toţi cei care ar fi putut ajuta populaţia din Sudan. A avut un impact puternic în opinia publică, dar pentru Kevin a fost prea mult. Tânărul se sinucide la trei luni după ce publică fotografia şi la doar o săptămână după ce este distins cu premiul Pulitzer.
kevincarter-sudanesegirlvulture 

10. Singură împotriva forțelor israeliene

Imaginea a fost realizată în 2006 de Oded Balilty de la Associated Press. Fotografia ilustrează disperarea cu care o femeie încearcă să se împotrivească forţelor israeliene, care evacuau oamenii stabiliţi în Cisiordania.
aaaa
credit foto: Oded Balilty via Business Insider
 
Sursa: http://urbology.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu